Internationale publicatie voor Sander!

Internationale publicatie voor Sander!

19 januari, 2016

Zoals een aantal van jullie misschien weten is Sander naast zijn werk bij PMI Rembrandt ook druk als wetenschappelijk onderzoeker. Vorige week is een mede door hem geschreven artikel gepubliceerd in een internationaal vermaard tijdschrift. Hieronder zijn uitleg over het artikel en de nut daarvan voor de patiënt.

Hoe voorkom ik opnieuw een hamstringblessure? – Internationale publicatie

Hamstringblessures zijn één van de meest voorkomende spierblessures bij sporters. Daarbij is het een blessure die relatief vaak (bij 12- 33%) op korte termijn opnieuw optreedt. Één van de oorzaken hiervoor zou mogelijk gezocht kunnen worden in dat de sporter te vroeg zijn of haar sport weer gaat hervatten.

Om een antwoord te geven op de vraag of dit zo zou kunnen zijn en om er mogelijk iets aan te doen heeft een team uit UMC Utrecht en Erasmus MC, waar ik onderdeel van was, het afgelopen jaar een systematische literatuur review geschreven over de definitie van “terugkeer naar sport (Return to play = RTP)” en “de criteria die gehanteerd worden voor terugkeer naar sport na een hamstringblessure”.
De review getiteld: “Return to play after hamstring injuries: A qualitative systematic review of Definitions and criteria” is gepubliceerd in één van de meest toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften op gebied van sportgeneeskunde ‘sports medicine journal

In wetenschappelijke onderzoeken wordt vaak gesproken over de term “return to play”, maar of daar een eenduidige definitie bij wordt gehanteerd is een interessante vraag.
Daarnaast waren ze erg benieuwd naar welke criteria in wetenschappelijke onderzoeken beschreven worden.

Hiervoor hebben zij in diverse databases artikelen gezocht. Uit een eerste selectie kwamen 1308 artikelen naar voren waar uiteindelijk in 25 artikelen een RTP definitie en/of RTP criteria na een hamstringblessure besproken werden.

Wat betreft de definitie blijkt dat er verschillende definities gehanteerd werden. De volgende stap is hierin een keuze te maken en internationaal dezelfde definitie te hanteren.

Er worden 46 verschillende criteria beschreven en gehanteerd. De criteria zijn onderverdeeld in 5 groepen: “geen pijn”, “gelijke kracht”, “gelijke lenigheid”, “functionele prestatie”, “oordeel van de medische staf”, “overige”.

Voor de specifieke beschreven criteria en hoe deze gemeten worden verwijs ik graag door naar het volledige artikel dat vrij te downloaden is vanaf de site van ‘sports medicine journal’. Het inzicht in deze criteria en definities brengt de fysiotherapeutische zorg die wij leveren weer een stap dichter bij het voorkomen dat sporters opnieuw dezelfde (hamstring)blessure oplopen.
Momenteel loopt er een internationaal vervolgonderzoek naar welke criteria fysiotherapeuten het beste kunnen gebruiken en aan de hand daarvan beoordelen of iemand klaar is om zijn of haar sport weer volledig uit te kunnen voeren.