Al langere tijd last van lage rugklachten? Zo komt u er vanaf!

Al langere tijd last van lage rugklachten? Zo komt u er vanaf!

19 april, 2020

Wanneer we langdurige, lage rugklachten ervaren kan het voorkomen dat we minder gaan bewegen om pijn en vermoeidheidsklachten te voorkomen. Door minder te bewegen neemt onze conditie en kracht af waardoor onze belastbaarheid omlaag gaat en er weer eerder klachten gaan optreden. Hierdoor kunnen we in een negatieve spiraal raken. Graded activity en graded exposure zijn twee bewezen therapievormen die zeer effectief zijn bij het behandelen hiervan.

 

Wat is Graded activity?

Graded activity is een speciaal programma dat er op gericht is om deze negatieve spiraal te doorbreken. Dit gebeurt door geleidelijk, volgens een op maat gemaakt schema, de belasting op de rug op te voeren. In de praktijk gaat de fysiotherapeut met u op zoek naar het samenstellen van het juiste schema door eerst uw basisniveau te bepalen bij het uitvoeren van een aantal specifieke rugoefeningen. Vervolgens wordt er aan de hand van uw basisniveau een schema opgesteld voor de komende tien weken waarbij elke week het aantal herhalingen of zwaarte wordt opgevoerd. Het is hierbij belangrijk dat u zich aan deze opbouw houdt, ongeacht of u die dag veel of weinig klachten heeft. Door te focussen op het aantal herhalingen in plaats van de mate van pijn wordt de negatieve spiraal doorbroken en neemt uw belastbaarheid uiteindelijk toe.

 

Wat is Graded exposure?

In deze vorm van therapie gaat u juist die bewegingen maken die u spannend vindt. Angst heeft een enorme invloed op uw pijnervaring en uw pijnsysteem. Hoe meer angst er is voor bepaalde bewegingen, hoe meer pijn u ervaart. Met Graded exposure gaat u onder begeleiding van uw fysiotherapeut de bewegingen maken die mogelijk wel pijnlijk maar niet schadelijk zijn. Uw fysiotherapeut weet hierin wat hij/zij doet. Doordat u een succeservaring beleeft, ervaart u dat u bewegingen kunt maken waarvan u vooraf dacht dit niet te kunnen en krijgt u weer vertrouwen in uw lichaam. Tegelijkertijd neemt de angst af en daarmee uiteindelijk ook de intensiteit van uw pijnklachten.

 

Wanneer is deze therapie geschikt voor u?

Graded activity of graded exposure kan geschikt voor u zijn wanneer u een of meer van onderstaande klachten ervaart:

  • Lage rugklachten welke langer dan drie maanden aanwezig zijn.
  • Meerdere periodes met lage rugklachten per jaar.
  • Regelmatig het gevoel hebben uw rug zelf te moeten “kraken”.
  • Een gevoel van instabiliteit in de onderrug.
  • Het schokkerig uitvoeren van bewegingen in de lage rug.
  • Bepaalde bewegingen vermijdt in verband met pijn of angst.

Het kan dus in de praktijk betekenen dat u in aanmerking komt voor graded activity, graded exposure of voor een combinatie van deze therapieën. In de eerste sessies zal ook uitleg gegeven worden over uw pijn zodat u deze goed begrijpt. Dit zorgt ervoor dat vragen als: waar komt mijn pijn vandaan en hoe kan ik al zolang pijn ervaren beantwoord worden. In het blog van psychosomatisch fysiotherapeut Marjolein kunt u extra informatie vinden over pijn. Binnen PMI Rembrandt hebben we specialisten voor beide therapievormen die hierin nauw met elkaar samenwerken.

Geen één klacht is hetzelfde en het is daarom erg belangrijk dat er een juiste diagnose wordt gesteld, waar een op maat gemaakt behandelplan op volgt. Wilt u weten of dit programma geschikt is voor u of wilt u graag een afspraak maken voor een (online) intake, neem dan contact met ons op.