Valpreventie

Valpreventie

Vallen is op oudere leeftijd vaak een groot probleem, niet alleen omdat het regelmatig voorkomt maar ook omdat ouderen er bang voor zijn. Angst om te vallen geeft namelijk al een verhoogde kans op het daadwerkelijk vallen. Daarnaast is het zo dat op oudere leeftijd het reactievermogen trager is en de schade bij vallen aan het lichaam vaak groter is.  

Win uw vertrouwen terug

Een onderdeel van het verminderen van de kans op vallen is dus ervoor zorgen dat u weer genoeg vertrouwen krijgt in uzelf. Dit is makkelijk gezegd, maar in de praktijk kan dit nog een hele klus zijn. Wij hebben daarom in samenwerking met gezondheidscentrum  de Zwaai een cursus opgestart. In deze cursus zorgen we ervoor dat u weer vertrouwen krijgt in uw lichaam en zonder zorgen het huis weer uit kan. 

Cursus vallen verleden tijd

Onze cursus vallen verleden tijd is bedoeld voor iedereen boven de 70 jaar die wel eens is gevallen of gestruikeld. Ook wanneer u nog niet te maken heeft gehad met vallen maar wel bang bent dat het gebeurt is deze cursus prima geschikt voor u. De cursus bestaat uit een programma van 10 lessen. Deze lessen zijn 2 keer per week en één les duurt anderhalf uur. De cursus bestaat uit 3 onderdelen:

  • Hindernisparcours (slalom, kantelplank, trottoir met losse tegels, schuine helling)
  • Leren vallen (dikke matten)
  • Sport en spel (balspellen)

Om vallen te voorkomen is het belangrijk dat u in beweging blijft. Met onze cursus traint u de kracht van uw spieren en uw balans.

Wanneer kunt u meedoen?

Een groep bestaat uit 8 personen. Om deel uit te maken van de groep zijn er enkele voorwaarden verbonden aan het deelnemen. U bent boven de 70 en woont zelfstandig. Daarnaast heeft u minstens 1 val of struikel incident meegemaakt in de afgelopen 12 maanden. Tot slot bent u in staat om minstens 15 minuten te kunnen lopen zonder loophulpmiddel.

Aanmelden voor onze cursus?

Wilt u niet langer in angst leven om te vallen of te struikelen? Meld u dan aan voor onze cursus en leer hoe vallen kan worden voorkomen. Indien u nog vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen.

Gerelateerde specialisten

Bas van Silfhout